Outi Oravainen
DesignCompany

Pakkaussuun­nittelun tekninen toteutus

Säästät varmuudella rahaa, kun ostat pakkaussuunnittelun taholta, joka ymmärtää pakkauksen toteutuksen tekniset haasteet.Vaikka pakkausdesign näyttäisi PowerPoint-esityksessä kuinka hienolta. Vaikka sen suunnitteluun olisi uponnut kunnon kustannukset. Suunnitelmalla ei tee mitään, jos sitä ei pysty käytännössä toteuttamaan.

Pakkauksen suunnittelussa täytyy ottaa huomioon monia teknisiä seikkoja. Pakkauksen käytettävyys, tuotteen säilyvyys valitussa pakkausratkaisussa, pakkausmateriaalit, painomenetelmät, ekologisuus, tuotannon vaatimukset. Esimerkiksi pakkauslinjasto, logistiikka, hinta ja niin edelleen.

Materiaalivalinta on kriittinen. Elintarvikkeissa pakkauksen materiaalivalinta vaikuttaa mm. tuotteen säilyvyyteen. Mitä pidempään säilyvä tuote, sen ekologisempi. Sitä helpompi se on myös saada myytyä jälleenmyyjille. Jos elintarvike voidaan pakata materiaaliin, joka ei vaadi kylmäketjua, on se kylmän vaativaa kilpailijaansa edullisempi logistiikassa, ekologisempi ja yleensä myös säilyvämpi.

Materiaalivalinnoilla ohjataan tuotteen ekologisuutta. Materiaalia vähentämällä tai ohentamalla saatetaan saada mittaviakin säästöjä ja alentaa tuotteen hiilijalanjälkeä.

Kierrätettyjä tai osin kierrätetystä raaka-aineesta tehtyjä materiaaleja kannattaa miettiä aina, kun ne tulevat kyseeseen. Muovin korvaaminen on megatrendi, jossa kannattaa olla mukana, mikäli se ei heikennä ketjun muita lenkkejä. Ruokahävikki on aina isompi paha ympäristön kannalta, kuin yksikään yksittäinen pakkausratkaisu voi koskaan olla.

Tuotteen säilyminen ehjänä ja käyttökelpoisena koko pakkauksen elinkaaren ajan on pakkauksen ja sen materiaalien tärkein tehtävä. Materiaalivalinnoilla vaikutetaan oleellisesti myös pakkauksen käytettävyyteen. Vai mitä mieltä olet kinkkupaketista, joka repeää seitsemänä osana, kun yrität avata sen ”repäise tästä” -kohdasta?

Monomateriaali on aina kierrätyksen kannalta parempi vaihtoehto, kuin monesta eri materiaalista valmistettu pakkaus. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että PET-muovipulloon kannattaa valita myös muovinen etiketti, eikä esimerkiksi paperinen. Haastavampaa yhdestä materiaalista valmistaminen on erilaisten kalvojen osalta, koska kalvoissa on usein pakko olla eri materiaaleista valmistettuja kerroksia.

Liian ohueksi ohennettu pakkaus voi kääntyä itseään vastaan. Pakkaus menee rikki logistiikassa, esimerkiksi kauppakassissa. Silloin kuluttaja ei varmasti osta samaa tuotetta toista kertaa. Muovia on myös alettu korvata kartongilla ja muilla sellupohjaisilla materiaaleilla. Tämä on oikein tervetullut ilmiö niin kauan, kuin tuote varmasti kulkeutuu kotiin saakka ehjänä.

Yksi tärkeä osa pakkauksen teknistä toteutusta on käytettävyys. Hyvä pakkaus on helppo avata, mutta se ei aukea vahingossa esimerkiksi kauppakassissa. Se että pakkaus on helppo avata, vaatii sen, että kuluttaja ymmärtää, miten ja mistä pakkaus aukeaa. Lisäksi pakkauksen on hyvä olla uudelleen suljettava, tai sellainen, jossa tuotetta voi kätevästi säilyttää, jos sitä ei käytetä kerralla. Inklusiivinen, eli kaikille saavutettavissa oleva, pakkaus on tulevaisuutta.

Pakkauksen tekninen toteutus on oiva keino kasvattaa tuotteen myyntiä. Käytännöllisessä pakkauksessa oleva tuote tulee helpommin ostettua uudelleen. Ihmiset haluavat kuluttaa arvojensa mukaisesti. Aidosti ympäristöystävällinen pakkaus myy paremmin. Pakkauksen muodolla, materiaalilla tai muulla toteutuksella on mahdollista erottua kilpailevista tuotteista. Se, että pakkaus saa näkyvyyttä kaupan hyllyssä, verkkokaupassa, somessa tai vaikkapa kuluttajan omassa jääkaapissa, on aina hyvä asia.

Scroll to Top